Nazilə Böyükkişi qızı Məmmədova

• 1954-cü ildə Bakı şəhərində anadan olmuşdur
  • 1972-ci ildə orta məktəbi bitirmişdir

TƏHSİLİ VƏ ELMİ DƏRƏCƏ VƏ ELMİ ADLARI

• 1979-cu ildə Bakı Dövlət Universitetinin Tarix fakültəsini bitirmişdir.
  • "Azərbaycanın Qərbi Avropa ölkələri ilə əlaqələrində "Türkiyə problemi"" mövzusunda namizədlik dissertasiyası üzərində çalışır.

ƏMƏK FƏALİYYƏTİ

• 1972-1994-cü illərdə BDU "SSRİ tarixi (sovet dövrü)" kafedrasında baş laborant vəzifəsində çalışmışdır.
  • 1994-cü ildə BDU "Qədim dünya və orta əsrlər tarixi" kafedrasına baş laborant vəzifəsinə keçmişdir
  • 1995-ci ildə BDU "Qədim dünya və orta əsrlər tarixi" kafedrasına müəllim vəzifəsinə keçmişdir.
  • 1996-cı ildən "Qədim dünya və orta əsrlər tarixi" kafedrasında baş müəllim işləyir.
  • "Orta əsrlər tarixi" fənnini tədris edir.
  • 20 elmi məqalənin, 2 metodik vəsaitin, 2 proqramın müəllifidir.

TƏDQİQAT SAHƏSİ

• “Habsburq-Səfəvi münasibətləri və Osmanlılar” mövzusu üzərində iş aparmışdır. Başlıca diqqət Habsburqların Avropada üstünlük uğrunda mübarizəsinə və bu mübarizədə Şərq dövlətlərinə, o cümlədən Səfəvilərə verdiyi önəmə ayrılmışdır.

BEYNƏLXALQ SEMİNAR, SİMPOZİUM VƏ KONFRANSLARDA İŞTİRAKI

• Qaraman bəyliyi və "Türkiyə məsələsi" - "Şərqin aktual problemləri". Z.M.Bünyadovun xatirəsinə həsr olunmuş beynəlxalq elmi-nəzəri konfransda məruzə. Bakı, 2003.
  • Fars körfəzi uğrunda Osmanlı-Portuqaliya rəqabəti və Səfəvilər. Ümummilli əbədi liderimiz H.Ə.Əliyevin xatirəsinə və 28 May Respublika gününə həsr olunmuş "Dünyada yeni inkişaf meylləri istiqamətində türk dünyası, Azərbaycan və Türkiyə" beynəlxalq elmi-praktiksimpoziumda məruzə. Bakı, 2004.

SEÇİLMİŞ ƏSƏRLƏRİ

• 1592-1606-cı illər Avstriya-Türkiyə müharibəsi və Səfəvilər. // Bakı Universitetinin Xəbərləri. Humanitar elmlər seriyası, 2005, N2. (rus dilində).
  • XVI əsrdə Venesiya-Osmanlı münasibətləri və Səfəvilər. // Bakı Universitetinin Xəbərləri. Humanitar elmlər seriyası, 2005, N4. (rus dilində).
  • Səfəvi-Osmanlı müharibəsi (1578-1590) və diplomatiya. // "Восток и Кавказ».Тбилиси, 2005, 3. (rus dilində).
  • Dünyanın ilk bölüşdürülməsi tarixindən. // Bakı Universitetinin Xəbərləri. Humanitar elmlər seriyası, 2007, N4. (rus dilində).
  • XVI əsrdə Hind okeanı uğrunda Osmanlı-Portuqaliya rəqabəti // Bakı Universitetinin Xəbərləri, 1, 2014
  • İstanbulun Osmanlılar tərəfindən fəthinin siyasi və iqtisadi yekunlarına dair // Tarix və gerçəklik. Bakı, 2015, sayı 3
  • Hörmüz uğrunda Səfəvilərin mübarizəsi və nəticələri // Bakı Universitetinin Xəbərləri, N 1, 2016, s.115-122

TƏDRİS-METODİKİ İŞLƏRİ