Muxtarova Əsməd Immaməddin qızı

Telefon:+(994)12 539-08-56

QISA BİOQRAFİK MƏLUMAT

• 1944-cü ildə Bakı şəhəri Buzovna qəsəbəsində anadan olub
  • Buzovna qəsəbəsində 125 saylı orta məktəbdə təhsil alıb.

TƏHSİLİ, ELMİ DƏRƏCƏ VƏ ELMİ ADLARI

• 1967-ci ildə Azərbaycan Dövlət Universitetinin Tarix fakültəsini fərqlənmə diplomu ilə bitirib.
  • 1974-cü ildə "Azərbaycan SSR-də ali təhsilin inkişafı (1959-1965-ci illər)" adlı namizədlik dissertasiyasını müdafiə edib.
  • 1991-ci ildə "Azərbaycan SSR-də kənd təsərrüfatı fəhlələri" adlı doktorluq dissertasiyasını müdafiə edib.

ƏMƏK FƏALİYYƏTİ

• 1967-1970-ci illərdə Azərbaycan Dövlət Universitetinin Tarix fakültəsinin əyani aspirantı olub.
  • 1971-cı ildən həmin fakültədə "SSRİ tarixi" kafedrasında çalışır.
  • 1992-ci ildən "Türk və Qafqaz xalqları tarixi kafedrası"nda çalışır.
  • 1999-cu ildən həmin kafedranın müdiridir.
  • "Türk və Qafqaz xalqları tarixi (qədim və orta əsrlər dövrü)" fənni üzrə bakalavr pilləsində dərs aparır.
  • Magistratura təhsil pilləsində "Türk dunyasi tarixi" ixtisasında "Türk xalqlarının dövlətçilik tarixi (qədim dövr və orta əsrlər)"; "Regionşünasliq-Qafqazşünasliq" ixtisasında "Qafqaza türk axınları" problemləri üzrə dərslər aparır.
  • 40-dan çox məqalənin, 2 monoqrafiyanın, 2 kitabın müəllifidir.
  • Rəhbəri olduğu 1 aspirant və 3 dissertant namizədlik dissertasiyası müdafiə edərək tarix elmləri namizədi alimlik dərəcəsi almışlar.
  • 1999-cu ildə nəşr etdirdiyi "Türk xalqlarının tarixi (qədim dövr və ota əsrlər)" dərsliyinə görə "Xatun" jurnalının redaksiya heyətinin və "Xatun" Əbədi Məclisinin təşkilat komitəsinin qərarı ilə "Sara Xatun" adına fəxri diplomla təltif edilib.
  • 1997-ci ildən nəşr olunmasina başlanmış, təsisçisi və baş redaktoru olduğu "Tarix və onun problemləri" elmi, nəzəri, metodik jurnal vasitəsi ilə Sank-Peterburqun Azərbaycanlı diasporası ilə, Moskva Dövlət Universiteti ilə, Daşkənd Universiteti ilə, İsrail, İran, Almaniya ilə əlaqələr yaradılmışdır.

TƏDQİQAT SAHƏSİ

• Türk xalqlarının qədim dövr və orta əsrlər tarixini tədqiq edir.

BEYNƏLXALQ SEMİNAR, SİMPOZİUM VƏ KONFRANSLARDA İŞTİRAKI

• Azərbaycan-Koreya Mədəniyyət Mübadiləsi Assosiasiyasının təşkil etdiyi konfransda iştirak etmişdir. Bakı, 2006

SEÇİLMİŞ ƏSƏRLƏRİ

• Əsməd Muxtarova, Nisbət Mehdiyeva, Altay Göyüşov. Türk xalqlarının tarixi (qədim dövrlərdən günümüzə qədər). Vahid proqram. Bakı: Adiloğlu, 2012
  • Əsməd Muxtarova. Türk xalqlarının dövlətçilik tarixi. Təhsilin magistratura pilləsi üçün proqram.B., 2002
  • Əsməd Muxtarova. Qafqaza türk axınları. Təhsilin magistratura pilləsi üçün proqram, B., 2008
  • Əsməd Muxtarova. Türk dünyasının Əbədiyaşar lideri // "Tarix və onun problemləri" jurnalı. Xüsusi buraxılış. Bakı Dövlət Universiteti, 2004
  • Əsməd Muxtarova, Qabil Əliyev. Fədakar elm adamı // "Tarix və onun problemləri" jurnalı, №2.
  • Əsməd Muxtarova. Ustad alim və Böyük müəllim // "Tarix və onun problemləri" jurnalı, 2005, №1.
  • Əsməd Muxtarova. Türk xalqları tarixinin tarixşünaslığı // "Tarix və onun problemləri" jurnali, 2005, №4.
  • Əsməd Muxtarova. Судебная система и судопроизводство в Азербайджане и России // "Tarix və onun problemləri" jurnali, 2006, №2. (həmmüəllif)
  • Əsməd Muxtarova. "A view to Korean Azerbaijan historical relations", 2006, the 1st. new international silk Road Cultural and Akademic Conferebce. 2006 New Silk Road International Siterary Symposium: Baku, 23rd june, 2006.
  • Əsməd Muxtarova. Türk xalqlarının dövlətçilik tarixinə dair (qədim dövr və erkən orta əsrlər) // Bakı Universiteti Xəbərləri. Humanitar elmlər seriyası, №4.
  • Əsməd Muxtarova. Skiflər Qafqaza yürüşləri // "Tarix və onun problemləri" jurnalı, 2007, №3 (həmmüəllif).
  • Əsməd Muxtarova. Türk xalqlarının dövlətçilik tarixinə dair (qədim dövr və erkən orta əsrlər) // Bakı Universiteti Xəbərləri. Humanitar elmlər seriyası, 2007, №1.
  • Əsməd Muxtarova. Türk dünyasının əbədiyaşar lideri Heydər Əliyev ömrünün əfsanəyə çevrilmiş səhifələrindən // Ümummilli lider Heydər Əliyevin anadan olmasının 85-ci ildönümü münasibətilə Tarix fakültəsi əməkdaşlarının elmi-praktik konfransının materialları. B., 2008.
  • Əsməd Muxtarova, Səidə Əli qızı. Milli qürur və iftixar doğuran ömür (Y.Mahmudovun anadan olmasının 70 illiyi) // Tarix və onun problemləri, 2009, №1-2, s.483-488
  • Əsməd Muxtarova, Sənubər İsmayılova. Dünya və milli mədəniyyətin korifeyləri // Tarix və onun problemləri, 2010, №4, s.13-19 (rus dilində)
  • Əsməd Muxtarova, Sənubər İsmayılova. Türk xalqlarının orta əsrlərdə məişəti və mənəvi mədəniyyəti //  Tarix və onun problemləri, 2011, №2, s.5-11 (rus dilində)
  • Əsməd Muxtarova, Gülnar Useynova. Krım tatarlarının Vətənə geri gönmək uğrunda mübarizəsi // Tarix və onun problemləri, 2012, №3, s.72-80 (rus dilində)
  • Əsməd Muxtarova. Azərbaycanın müasir türk dünyasına inteqrasiyası prosesi və Heydər Əliyev // Tarix və onun problemləri, 2013, №2 (Ümummilli lider Heydər Əliyev – 90), s.34-40
  • Əsməd Muxtarova, Sənubər İsmayılova. Orta əsrlərdə Türkmənistan xalqılarının mədəniyyətinin və elminin inkişafı // Tarix və onun problemləri, 2013, №4, S.5-11 (rus dilində)
  • Əsməd Muxtarova. Bakı Dövlət Universiteti “Türk xalqları tarixi” tədrisinin mərkəzidir // Tarix və onun problemləri, 2014, №4 (Bakı Dövlət Universitetinin 95 illik yubileyinə həsr olunmuş XÜSUSİ BURAXILIŞ), S.17-26
  • Manixeizmin qəbulu və Uyğurların sosial-mədəni həyatında təsiri. Tarix və Onu problemləri N1, səh, 26-312016

KITABLAR

• Aqrar sənaye kompleksi şəraitində fəhlə kadrlarının hazırlanması. B., 1972. Monoqrafiya
  • Совхозы СССР. Б., 1976, Monoqrafiya,
  • Türk xalqlarının tarixi (qədim dövr və orta əsrlər). Bakı, 1999. -Dərslik (2008-ci ildə əlavələr edilmiş və təkmilləşdirilmiş yeni nəşr).
  • Türk xalqlarının dövlətçilik tarixinə dair (qədim dövr və orta əsrlər). Bakı, 2002. Təhsilin magistratura pilləsi üçün dərs vəsaiti.