Elmira Böyükağa qızı Muradəliyeva

Telefon:+(994)12439-08-37
E-mail:melmira50@hotmail.com

QISA BİOQRAFİK MƏLUMAT

• 11 oktayabr 1950- ci ildə Bakıda dünyaya gəlib.
  • Orta məktəbi bitirdikdən sonra 1968-ci ildə Azərbaycan Dövlət Universitetinin Tarix Fakültəsinə daxil olub.
  • 1973-cü ildə Fakültəni bitirib.

TƏHSİLİ VƏ ELMİ DƏRƏCƏ VƏ ELMİ ADLARI

• 1968-ci ildə Azərbaycan Dövlət Universitetinin Tarix Fakültəsinə daxil olub.
  • 1982-ci ildə Moskva Dövlət Universitetində «Bakı neft sənayesində inhisarçı kapitalın tarixinə dair kütləvi mənbələr» mövzusunda namizədlik dissertasiyası müdafiə etmişdir.
  • 1983 ildə bu işə görə Gənc tədqiqatçıların Ümumittifaq Müsabiqəsində Laureat diplomu ilə təltif olunmuşdur.
  • 1991-ci ildə isə AMEA-nın Tarix institutunda «XIX yüzillyin II yarısında Quzey Azərbaycan şəhərləri»mövzusunda doktorluq dissertasiyası müdafiə edib.
  • 1982-ci ildən dosent, 1992-ci ildən professor elmi adını alıb.

ƏMƏK FƏALİYYƏTİ

• 1973-cü ildən günümüzədək öz elmi-pedaqoji fəaliyyətini Azərbaycan tarixi kafedrasında davam etdirir
  • 80-dən artıq elmi əsərin, o cümlədən 3 monoqrafiyanın müəllifidir.
  • 7 elmlər namizədi yetişdirib." Azərtelefilm " in çəkdiyi "Odlu məmləkət" monumental 12 seriyalı elmi-publisistik (rejissor Nazim Rza İsrafiloğlu ) elmi məsləhətçisi və iştirakçısı olmuşdur.
  • 1992 - 2002 -ci illərdə Ali Attestasiya Komissiyasının tarix elmləri üzrə ekspert şurasının elmi katibi və üzvü olmuşdur.

TƏDQİQAT SAHƏSİ

• Elmi araşdırmaları Quzey Azərbaycanda kapitalist münasibətlərinin genezisi və inkişafı ilə bağlıdır.
  • Araşdırmaları nəticəsində bakı neft sənayesinin tarixində aparıcı mövzular müəyyənləşdirilib.
  • XIX yüzilin sonundan etibarən Bakının dünya neft mərkəzinə çevrilməsi araşdırılıb
  • Beynəlxalq Nobel mükafatları fondunun yaranmasında Bakı neft kapitalını iştirakı.

SEÇİLMİŞ ƏSƏRLƏRİ

• Участие бакинского нефтяного капитала в создании международного нобелевского фонда премий // Bakı Universitetinin xəbərləri. Humanitar elmlər seriyası.2002, №2
  • Из истории бакинского нефтяного бизнеса: мотивы поведения представителей азербайджанской буржуазии на рубеже хıх-хх веков // Bakı Universitetinin xəbərləri. Humanitar elmlər seriyası. 2003, №1
  • Azərbaycan milli şüurunun qatlarında Rusiya işğalı // Məhəmməd Əmin Rəsulzadə və ictimai- siyasi ideallar. Bakı , 2005
  • " Difai " firqəsi və Gəncənin Azərbaycanda milli mücadilənin mərkəzinə çevrilməsi tarixinə dair.// Bakı Universitetinin xəbərləri. Humanitar elmlər seriyası. 2007, №1
  • Azərbaycan tarixində neft amili (XIX yüzilliyin sonu -XXI yüzilliyin əvvəlləri).Magistr proqramı. Bakı , 2008
  • Azərbaycan Şəhərləri Böyük İpək Yolu Üstündə. Tarix və Onun Problemləri Bakı. 2016, №2, s.68-72

KITABLAR

• Монополистический капитал в Северном Азербайджане. Баку, 1989
  • Города Северного Азербайджана во второй половине ХIХ в. Баку,1991
  • Azərbaycan tarixi. 10 sinif. müştərək. Bakı, 1998
  • Кровь земная - нефть Азербайджана и история. Баку, 2005
  • Города Кавказа на Великом Шелковом пути. Баку. 2011

DÖVLƏT VƏ BEYNƏLXALQ PROQRAM VƏ QRANTLAR

• 2002-2004-cü illərdə Vətəndaşşünaslıq təhsili üzrə Beynəlxalq proqramın (DEEP) iştirakçısı olub.
  • 2009-ci ildə Emanuyel Nobelin 150 illiyi və "Nobel Qardaşları" şirkətini 130 illiyilə bağlı Emanuyil Nobel adına "Medal"la təltif olunmuşdur