CƏFƏROV CƏFƏR MƏMMƏD OĞLU (1960) Tarixçi

21 aprel 1960-cı ildə anadan olub. 1983-cü ildə Moskva Dövlət Universitetinin Tarix fakültəsini bitirib aspiranturaya daxil olmuş, 1987-ci ildə namizədlik dissertasiyasını müdafiə edərək Bakıya qayıtmışdır. 2010-cu ildə doktorluq dissertasiyası müdafiə etmişdir. Professordur. 1987-1994-cu illərdə Bakı Dövlət Universitetinin Tarix fakültəsində böyük laborant, Azərbaycan tarixi kafedrasının müəllimi, baş müəllimi, dosenti, 1990-1994-cü illərdə BDU-da Tarix üzrə ixtisaslaşmış doktorluq Şurasının Elmi katibi, Tələbə Elmi Cəmiyyətinin elmi rəhbəri, 1992-1994-cü illərdə Tarix fakültəsinin dekan müavini olmuşdur. 2000-2001-ci illərdə Fulbrayt proqramının qalibi kimi ABŞ Dövlət Departamentinin təqaüdü ilə Nyu York Universitetinin Dövlət İdarəçiliyi məktəbində tədqiqat aparmış, mühazirələrlə çıxış etmişdir. Bu müddət ərzində BMT-nin mərkəzi qərargahında “Elektron Hökumət” layihəsində çalışıb. Dünya Azərbaycanlılarının 1-ci qurultayinda (noyabr 2001-ci il) Dünya Azərbaycanlılarının qurultayının Koordinasiya Şurasının İdarə heyətinin üzvü seçilmişdir. Bir sıra (o cümlədən 34 xarici ölkədə keçirilmiş 90-a yaxın) beynəlxalq seminar, konfrans və simpoziumların iştirakçısı olmuşdur. Azərbaycanda və xaricdə nəşr olunmuş 80-yə yaxın elmi əsər və tədris-metodiki vəsaitin müəllifidir. 5 iyul 2006-cı il tarixində Azərbaycan Respublikası Prezidentinin sərən­ca­mı ilə yeni yaradılmış Azərbaycan Turizm İnstitutunun rektoru vəzifəsinə təyin edilmişdir. AMEA Naxçıvan bölməsinin nəzdində fəaliyyət göstərən Dissertasiya Şurasının və Azərbaycan Respublikasının Prezidentinin İşlər İdarəsinin Siyasi sənədlər arxivinin Elmi-Məsləhət Şurasinin üzvüdür. “Turizm və qonaqpərvərlik tədqiqatları” jurnalının baş redaktoru, “Mədəni həyat” və “Geostrategiya” jurnallarının redaksiya heyətinin üzvü, “SKAL İnternational Baku” ictimai birliyinin prezidentidir.